07.11.2023.

Predstavljena nova sezona projekta CO2MPENSATING BY PLANTING

S početkom nove sezone akcija pošumljavanja, okupili smo naše poslovne partnere i pokrovitelje projekta CO2MPENSATING BY PLANTING kako bi predstavili dosadašnje rezultate i najavili buduće aktivnosti. Tako će do kraja 2023. godine biti organizirano novih 20-ak akcija pošumljavanja u kojima će sudjelovati oko 1.500 volontera.

Predstavnici više od 20 poslovnih partnera i pokrovitelja projekta CO2MPENSATING BY PLANTING, na predstavljanju simbolično nazvanom „Naših prvih 100.000", imali su priliku ugraditi imena svojih kompanija i institucija, kao partnera i pokrovitelja projekta, u stablo koje simbolizira šumu od 100.000 posađenih sadnica.

U Zagrebu je danas predstavljena nova sezona inovativnog projekta CO2MPENSATING BY PLANTING, prvog hrvatskog i regionalnog programa za nadoknadu emisija CO2 sadnjom stabala. Projekt su prije točno dvije godine započeli Savez izviđača Hrvatske, kreativna agencija HEARTH i Hrvatske šume kao inovativni odgovor na negativne posljedice klimatskih promjena. U dvije godine trajanja organizatori su okupili veliki broj partnera i pokrovitelja, uključili brojne kompanije, osnovne i srednje škole te domaće i međunarodne institucije, a njihovi volonteri, simbolično nazvani Šumoborci, do sada su posadili više od 100.000 sadnica. Pošumljavanja su organizirana na 13 lokacija u Hrvatskoj i to na područjima gdje su šumske sastojine stradale djelovanjem klimatskih promjena.

Ukupno je u projektu održano 56 akcija pošumljavanja, a u akcijama sadnje sudjelovalo je više od 5.000 volontera, od čega najviše izviđača, zatim učenika osnovnih i srednjih škola, zaposlenika partnerskih kompanija i predstavnika raznih domaćih i stranih institucija. Zbog svoje učinkovitosti, ali i kreativnosti te uključivosti, projekt CO2MPENSATING BY PLANTING na ovogodišnjem GREENCAJT festivalu održivosti proglašen je za najbolju zelenu kampanju u Hrvatskoj.

Kako idućih dana kreće nova sezona akcija pošumljavanja, organizatori su danas u Zagrebu okupili poslovne partnere i pokrovitelje projekta kako bi predstavili dosadašnje rezultate i najavili buduće aktivnosti. Tako će do kraja 2023. godine biti organizirano novih 20-ak akcija pošumljavanja u kojima će sudjelovati oko 1.500 volontera. Organizatori su najavili i dodatno širenje aktivnosti od iduće godine gdje u suradnji Saveza izviđača Hrvatske i Hrvatskih šuma očekuju održavanje novih volonterskih akcija pošumljavanja širom Hrvatske.

Predstavnici više od 20 poslovnih partnera i pokrovitelja projekta CO2MPENSATING BY PLANTING, na današnjem su događanju, simbolično nazvanom „Naših prvih 100.000“, imali priliku ugraditi imena svojih kompanija i institucija, kao partnera i pokrovitelja projekta, u stablo koje simbolizira šumu od 100.000 posađenih sadnica. Tom prigodom, partnerima i pokroviteljima projekta obratili su se predstavnici organizatora prigodnim izlaganjima.

Dan Špicer, glavni koordinator projekta, u ime Saveza izviđača Hrvatske je izjavio: „Kada smo prije 2 godine krenuli u ovaj projekt, nismo ni sanjali da ćemo u ovoliko kratkom vremenu postići ovakve rezultate i uključiti ovoliki broj volontera, pogotovo mladih. Vjerujem da će svi oni, time što su pomogli u sadnji novih šuma i ubuduće puno više paziti na prirodu i okoliš. Našim izviđačima šuma je kao drugi dom pa nas uvijek posebno raduje kada možemo pomoći stvarati nove šume, a pritom pozitivno utjecati i na druge ljude i zajednicu, kako bismo pokazali da je promjena na bolje uvijek moguća.“

Agencija HEARTH prva je i jedina hrvatska i regionalna agencija koja se isključivo bavi projektima društveno odgovornog poslovanja i jedan je od glavnih organizatora projekta. Igor Mladinović, direktor agencije HEARTH u svom je govoru naveo: „''HEARTH svoje porijeklo vuče iz kreativne industrije, a cilj je na svim projektima koje osmislimo, upregnuti kreativnost u smjeru stvaranja dobrih promjena u društvu. CO2MPENSATING BY PLANTING je trenutno naš najveći projekt, ali nije jedini, tu je i već legendarna Boranka, Trg Velikanki... i još neki novi projekti koji su tek u nastanku i zato mi je izuzetno drago vidjeti da imamo podršku tako velikog broja partnera iz realnog sektora, bez koji bi sve te ideje bilo puno teže realizirati.''

Hrvatske šume glavni su suorganizator projekta te u projektu sudjeluju kroz pripremu terena za sadnju, nabavku i dopremu sadnica, a njihovi zaposlenici i stručnjaci zajedno s volonterima sudjeluju u akcijama pošumljavanja, nadzoru izvođenja sadnje i edukaciji volontera. U ime Hrvatskih šuma okupljene je pozdravio Krešimir Žagar, direktor sektora šumarstva, rekavši pritom sljedeće: „Hrvatske šume mogu samo zahvaliti na nastavku projekta. Ulazimo u treću sezonu i vrlo brzo će ponovno šume biti pune dječjih glasova, odnosno ljudi koji su došli kao Šumoborci učiniti onaj radni dio aktivnosti projekta. Šumoborci će saditi nove sadnice hrasta lužnjaka koje će činiti novu šumu, obnovljenu površinu i buduću sastojinu šume. Naučit će pritom puno o šumi, o ljudima koji brinu o šumi. Naši kolege šumari koji će ih dočekati, njima će također oplemeniti taj dan, dobit će priliku da progovore o svom poslu, da promoviraju svoj posao i na kraju krajeva da svi onda zajedno, nakon uspješno provedene akcije i lijepoga dana još više zavole šumu jer znamo koliko zapravo bogatstvo šume znači.“

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj jedan je od glavnih pokrovitelja projekta CO2MPENSATING BY PLANTING kojega podupire od samih početaka, a o tome kako se ovaj projekt uklapa u Europski zeleni plan i kampanju 3 milijarde stabala te zašto Europska komisija podupire ovaj i slične projekte, više je u svom govoru rekla Judita Cuculić Župa iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj: „Veliko nam je zadovoljstvo da smo mogli podržati akciju Šumoboraca s kojom su uspjeli posaditi 100.000 drveća diljem Hrvatske. To je jedna prekrasna inicijativa na lokalnom nivou koja se savršeno uklapa u naš Zeleni plan kojem je cilj napraviti Europu ugljično neutralnim gospodarstvom do 2025. godine.“