06.07.2023.

5000 Šumoboraca posadilo 100,000 sadnica u sklopu projekta CO2MPENSATING BY PLANTING

U godinu i pol dana trajanja projekta volonteri Šumoborci održali su 56 akcija pošumljavanja, a nakon završetka proljetnog ciklusa sadnje nove akcije kreću na jesen.

U čak 56 akcija pošumljavanja koje su u posljednjih godinu i pol dana održane u sklopu projekta CO2MPENSATING BY PLANTING, prvog hrvatskog i regionalnog programa za nadoknadu emisija CO2 sadnjom stabala, sudjelovalo je više od 5000 volontera, simbolično nazvanih Šumoborci. Na ukupno 13 lokacija u Hrvatskoj Šumoborci su posadili preko 100,000 novih sadnica, najvećim dijelom hrasta lužnjaka, a pošumljavana su područja gdje su šumske sastojine dijelom ili u potpunosti uništene djelovanjem klimatskih promjena. Projekt se održava u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, Hrvatskih šuma i agencije HEARTH te uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Veleposlanstva SAD-a i Veleposlanstva Kanade.

Nakon završenog proljetnog ciklusa, akcije pošumljavanja nastavljaju se već ovu jesen, a u planu organizatora je proširiti akcije u gotovo sve dijelove Hrvatske, tamo gdje za time postoji potreba i mogućnost provedbe. A da za sudjelovanjem u projektu i akcijama pošumljavanja postoji sve veći interes, potvrđuju nam i iz Saveza izviđača Hrvatske, koji su s partnerima pokrenuli čitav projekt.

„Upravo smo s ovom zadnjom akcijom prešli brojku od 5000 volontera Šumoboraca, konkretno do sada je sudjelovalo 5010 volontera koji su se osobno uključili u akcije pošumljavanja te na taj način pomogli u obnovi šuma, ali i dijelom neutralizirali vlastiti ugljični otisak. Najvećim dijelom volontirali su naši izviđači i učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola. Do sada nam se pridružilo više od 30 škola, a neke od njih su već sudjelovale po 2-3 puta na akcijama pošumljavanja. Učenicima je to odlično iskustvo i sigurni smo da su sretni što na taj način mogu i osobno učiniti nešto dobro za prirodu. Veliku pomoć u svakoj akciji pružaju nam naši partneri iz Hrvatskih šuma koji se u održavanju i uzgoju šuma suočavaju sa sve većim problemima koje uzrokuju klimatske promjene – od novih stranih nametnika i štetnika do sve češćih vjetroloma i vjetroizvala koje nastaju kao posljedica sve učestalijih vremenskih ekstrema. Sudjelovanje ovako velikog broja volontera u akcijama pošumljavanja stoga je još bitnije kako bismo osvijestili što širu javnost o problemima s kojima se priroda i naše šume suočavaju. Uz akcije pošumljavanja za škole organiziramo i edukacije o zaštiti prirode, važnosti šuma i učincima klimatske krize. Svakodnevno nam se javljaju nove škole i druge institucije i firme koje se žele uključiti tako da planiramo širiti projekt u sve više krajeva Hrvatske.„ – izjavio je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator projekta.

O tome kako se kompanije mogu uključiti u projekt te time nadoknaditi dio svojih emisija CO2 više nam je rekao Igor Mladinović, direktor agencije HEARTH, jednog od organizatora projekta CO2MPENSATING BY PLANTING: „HEARTH je prva i jedina hrvatska i regionalna agencija koja se isključivo bavi projektima društveno odgovornog poslovanja pa ne čudi da smo s partnerima pokrenuli i prvi hrvatski program za nadoknadu emisija CO2 sadnjom stabala. Smatramo da je izuzetno bitno da se upravo poslovni sektor uključuje u ovakve projekte jer oni koji više doprinose stvaranju emisija CO2 trebaju više i vraćati prirodi te poslovanje usmjeravati u smjeru društvene i okolišne odgovornosti. Do sada smo kroz ovaj projekt ostvarili suradnju s već 20-ak poslovnih partnera koji na ovaj način djelomično nadoknađuju svoje buduće emisije CO2 čime ujedno pokazuju i svoju odgovornost prema okruženju u kojem posluju. Drago nam je i da nam se veliki broj zaposlenika poslovnih partnera pridružuje u akcijama pošumljavanja. Interes je sve veći i gotovo svakodnevno dobivamo nove upite kako se uključiti. Bitno je naglasiti da je ovo neprofitni projekt te da se sudjelovanjem poslovnih partnera omogućavaju besplatne aktivnosti za sve škole i učenike koji sudjeluju u projektu.“ – zaključio je Mladinović.